Ευρωκοινοβουλευτικό ΟΧΙ στον προτεινόμενο νόμιμο περιορισμό της ελευθερίας χρηστών του Internet


Aναδημοσίευση από το IN.gr ( newsroom ΔΟΛ), 6.5.09

Απέρριψε το Ευρωκοινοβούλιο τους περιορισμούς στην προσβαση στο Internet

Στρασβούργο  
 
 

«Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε διάταξη που απαγορεύει τους περιορισμούς στη πρόσβαση των πολιτών στο Internet χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών Αρχών, επαναφέροντας στη δεύτερη ανάγνωση μία τροποποίηση που είχε απορριφθεί το περασμένο φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι δεν θα τεθούν περιορισμοί στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των χρηστών, χωρίς προηγούμενη απόφαση των δικαστικών Αρχών σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελευθερία της έκφρασης και της ενημέρωσης εκτός αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια».

Οι περιορισμοί από τους παρόχους υπηρεσιών Internet θα εξαρτώνται από τις προβλέψεις της νομοθεσίας των χωρών-μελών, κάτι που δεν μεταβάλλει το υφιστάμενο πλαίσιο. Ωστόσο, οι πάροχοι πρέπει να ενημερώνουν τους χρήστες για το ποιοι περιορισμοί υφίστανται.

Επιπλέον, το Ευρωκοινοβούλιο και η Κομισιόν αποφάσισαν τη σύσταση νέου σώματος ελεγκτών για τις τηλεπικοινωνίες (BEREC).

Ο συμβιβασμός έλαβε 407 ψήφους υπέρ και 57 κατά ενώ 171 βουλευτές απείχαν. Τον υιοθέτησαν οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η πλειοψηφίαςτων Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.

Η διάταξη ήταν μέρος λεγόμενου πακέτου για τις τηλεπικοινωνίες και καλύπτει, μεταξύ άλλων, θέματα υποδομών, διαχείρισης των ραδιοφωνικών συχνοτήτων και προστασίας της ιδιωτικότητας (εκθέσεις Harbour, Trautmann και del Castillo).

Το θλεμα αφορά το κοινό κανονιστικό πλαίσιο για δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σχετικά με την πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και συναφείς ευκολίες, καθώς και με τη διασύνδεσή τους και για την αδειοδότηση δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών μια τροπολογία, η οποία άνοιγε την πόρτα στην επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η Οδηγία για το «Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο» εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο νομοθετικών προτάσεων που έχουν ως στόχο την αναμόρφωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Μετά και την κινητοποίηση από ομάδες πίεσης για το διαφαινόμενο κίνδυνο καταπάτησης των ατομικών δικαιωμάτων, οι ευρωβουλευτές έφτασαν σε συμβιβασμό με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συμφώνησαν στην τροποποίηση.

Με δεδομένο ότι πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές και θα ανασταλεί η δραστηριότητα του Ευρωκοινοβουλίου, η τελική απόφαση για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες μετά τη συγκρότηση του νέου σώματος.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννυ Ποδηματά δήλωσε σχετικά: «Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι μια νίκη για τους ευρωπαίους πολίτες και χρήστες του διαδικτύου, διότι υποστηρίζει την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς, απαγορεύσεις ή άλλους όρους στην πρόσβαση σε ιστοσελίδες και υπηρεσίες. Η προσπάθεια κάποιων κυβερνήσεων να επιβάλλουν -με διάφορες προφάσεις- και στο Διαδίκτυο διατάξεις που περιορίζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, απέτυχαν. Υπερψηφίσαμε την προστασία του δικαιώματός στην ελεύθερη έκφραση, κοινωνική, πολιτική και οικονομική δράση στο Διαδίκτυο».»

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s