Εκπαίδευση- Βιβλία: το νέο βιβλίο της Περσεφόνης Σέξτου » Πρακτικές Εφαρμογές θεάτρου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση»


 bks0306704.jpg

Το βιβλίο προσφέρει ολοκληρωμένες πρακτικές εφαρμογές θεάτρου στην εκπαίδευση (θεατρικά σενάρια, δραματοποιήσεις, εκπαιδευτικό δράμα, θεατρικά παιχνίδια, θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα και αποσπάσματα από συμμετοχικές παραστάσεις) που έχουν ήδη υλοποιηθεί από τη συγγραφέα με παιδιά και εφήβους σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια σχολεία, μουσεία, θεατρικές ομάδες και με φοιτητές θεατρικών και παιδαγωγικών τμημάτων.

Όλες οι εφαρμογές συνοδεύονται από πλήρη σχέδια «μαθημάτων θεάτρου» που είναι δοκιμασμένα, εφικτά και εύκολα, με οδηγίες, προτάσεις και φύλλα εργασίας. Θα βρείτε θεατρικά σενάρια, τεχνικές, παραδείγματα από θεατρικούς διάλογους παιδιών, θέματα ομαδικών αυτοσχεδιασμών, παιχνίδια κριτικής σκέψης και ασκήσεις γλώσσας και γραφής πολιτισμού. Οι εφαρμογές έχουν ενταχθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα της UNESCO, του Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων όπως στο Ι.Π.Ο.Δ.Ε. (γραφείο Δια-πολιτισμικής Αγωγής), στα γραφεία Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας (περιφέρειες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης) κ.ά. Εντάσσονται στη διδασκαλία των μαθημάτων Γλώσσας, Αισθητική και Κοινωνική Αγωγή, Ιστορία, Γεωγραφία και Ευέλικτη ζώνη. Αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, θέματα υγείας, περιβάλλοντος, ιστορίας και τέχνης.

Πρόκειται για ένα εύχρηστο εργαλείο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, θεατροπαιδαγωγούς, ηθοποιούς, μουσειο-παιδαγωγούς, φοιτητές παιδαγωγικών και θεατρικών τμημάτων και συλλόγους εκπαιδευτικών για το δράμα και το θέατρο στην εκπαίδευση. Περιέχει πλούσιο ένθετο με έγχρωμες φωτογραφίες, βιβλιογραφία ελληνική και ξένη και κάρτες κόμικς σε σκληρό χαρτόνι για θεατρικές ασκήσεις και συζητήσεις στην τάξη.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Περισσότερα για τη συγγραφέα…. 

Η Περσεφόνη Σέξτου κατέχει πτυχίο Παιδαγωγικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master of Arts στη Σύγχρονη Θεατρική Πρακτική του Lancaster University, και διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) στο Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση με έμφαση στην εισαγωγή θεατρο-παιδαγωγικών προγραμμάτων στα ελληνικά σχολεία από το Goldsmiths College, University of London. Ασχολείται συστηματικά με την παιδαγωγική του θεάτρου, το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο Δράμα στην Εκπαίδευση από το 1991. Από το 1995 έχει διδάξει ως επιστημονικό διδακτικό προσωπικό (Ν. 407) στα Παιδαγωγικά τμήματα Προσχολικής και Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως επισκέπτρια εισηγήτρια στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και στο τμήμα θεάτρου του Goldsmiths College, ως επιμορφώτρια Θεατρικής Αγωγής σε προγράμματα Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ. και του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σήμερα διδάσκει στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε θεατρο-παιδαγωγικά προγράμματα στην Ελλάδα και την Αγγλία όπως στα ‘Logos” (Duke’s Playhouse), ‘Ο μικρός δράκος Αριστείδης’ (Lancaster university & Saint Mary’s College), ‘Godjo’ (Οργανισμός Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997 & Γαλλικό Ινστιτούτο), ‘Νεολιθική Εποχή’ (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & αρχαιολογικό μουσείο Βόλου, ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rafael). Είναι συγγραφέας των βιβλίων ‘Δραματοποίηση’ (Καστανιώτης, 2003 β έκδοση) και ‘Θεατρ-παιδαγωγιά προγράμματα στα σχολεία’ (Μεταίχμιο 2005), συμμετέχει σε βιβλία για το θέατρο σκιών και το παιδικό θέατρο, έχει δημοσιεύσει άρθρα και ερευνητικές εργασίες για το Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Research in Drama Education, Journal of Education for Teaching, New Theatre Quarterly, The Journal of National Drama, Εκπαίδευση και Θέατρο, Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, Σύγχρονη Εκπαίδευση, Διαδρομές), είναι κριτικός άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και συνδιασκέψεις, είναι μέλος της Ο.Μ.Ε.Ρ. Εργάζεται για τη δημιουργία και εφαρμογή θεατρο-παιδαγωγικών προγραμμάτων στα ελληνικά σχολεία. Από τον Φεβρουάριο 2005 εφαρμόζει το ‘Μυρωδιά από Κακάο”, ένα θεατρο-παιδαγωγικό πρόγραμμα για τη διαφορετικότητα και την κοινωνική αποδοχή στα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Διαδικτυακός τόπος: http://www.theatropedia.gr.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s